Hoppa till sidans innehåll

Hur börjar man med bilsportBörja med bilsport


Bilsporten är engagerande. Kanske beror det på att många upplevt tjusningen, glädjen och spänningen när de någon gång suttit bakom ratten. Kanske i den egna bilen. Kanske i en hyrd go-kart eller kanske i en riktig tävlingsbil.

Många drömmer om att få köra en riktig tävlingsbil. Att få mäta sig mot andra. Få sporter är så mytomspunna som bilsporten.  Många är de som vill stå överst på pallen.
De som vill bli bäst i världen.
Men bilsport är också en folksport där många vill köra för skojs skull.
För adrenalinet och för gemenskapen.
Svensk Bilsport är en idrott för alla, en värld av känslor.

Inom Svensk Bilsport finns all bilsport. Här finns allt från formelbilsracing där Marcus Ericsson just nu återfinns i F1 till nybörjare i grenen Time Attack.
Inom bilsporten finns fler olika sportgrenar. Rallycross, Rally, Folkrace, Karting och Dragracing bara för att nämna några.
Totalt är det sexton sportgrenar och i varje gren finns ibland flera olika klasser att tävla i.

Vad gäller?
För att tävla behöver du vara medlem i en förening som är ansluten till Svenska Bilsportförbundet. Det finns runt 430 föreningar runt om i landet att välja på.
Det som gäller för samtliga sportgrenar är att du behöver ha någon form av licens och skyddsutrustning. Kraven på detta skiljer sig mellan de olika sportgrenarna.

Vad ska jag köra?
Som nybörjare inom bilsporten erbjuder de sexton olika sportgrenarna ett smörgåsbord av kommande upplevelser. Många unga nybörjare startar med Karting eller Crosskart som är två bra instegsgrenar som ger mycket erfarenheter. Men även den som är äldre och redan har körkort kan med den egna personbilen snabbt komma in i bilsporten och få köra på bana genom exempelvis, tävlingsformen Time Attack.
Den största sportgrenen inom bilsporten är Folkrace. Även den fungerar bra som ett insteg i bilsportvärlden.
Det finns inget som hindrar dig från att ta licens och tävla i flera olika grenar.

Kontakter
Sök upp den förening som du önskar bli medlem i så hjälper de dig vidare för att komma igång att köra. För att hitta en förening i Övre Norra Bilsportförbundet så går du in under fliken "styrelser och kommitteér" söker upp fliken som heter "föreningar i distriktet". Där finns alla föreningar i Övre Norra, sök upp en förening i din närhet och ta kontakt med dom. 

Här hittar du en lista på de olika sportgrenarna där du kan finna mer information och kontaktuppgifter till personer som kan hjälpa dig med mer information om den sportgren du är intresserad av.
Svensk Bilsports sportgrenar. 


Här kan du hitta en del utbildningsmaterial för de olika sportgrenarna.

Se mer av Svensk Bilsport på den egna webb-TV kanalen www.sbfplay.se


 

 

I samarbete med:

 

  


 

Postadress:
Övre Norra Bilsportförbundet
c/o Jessica Karlsson, Ängesvägen 10 B
931 39 Skellefteå

Kontakt:
Tel: 0730360150
E-post: This is a mailto link...

Se all info